Miksen du trenger for god fallsikring: Utstyr, sertifisering og kurs

Hos Montasjeutstyr/Optimera kan du få alt du trenger på ett sted. Enten du har behov for riktig utstyr, nødvendige sertifiseringer av ditt utstyr eller kunnskap gjennom kurs, er du dekket hos oss.

fallsikring_optimera_montasjeutstyr (1160x581).pngLeder ved Optimera/Montasjeutstyr i Sandnes, Bjørn Løining.

 

Å jobbe innen bygg, anlegg og entreprenørbransjen krever grundig forståelse av HMS og viktigheten av fallsikringsutstyr. Regelmessig kontroll og sertifisering er ikke bare nødvendig for å sikre trygge arbeidsforhold, det er pålagt. Kan du ikke vise til årlig sertifisering, eller er i besittelse av skadet utstyr, kan det føre til bøter dersom Arbeidstilsynet er på inspeksjon. Dessuten kan en fallulykke medføre livsfare. 

I denne artikkelen deler Bjørn Løining som er leder hos Optimera/Montasjeutstyr i Sandnes, innsikt om betydningen av regelmessig årskontroll og sertifisering, og deler verdifulle tips med deg som bruker fallsikringsutstyr.

De mest vanlige feilene ved fallsikring

Bremsefeil på en fallblokk er en vanlig feil, som kan gi alvorlige konsekvenser. Fukt og støv er fiender, og tørking og rengjøring etter bruk er essensielt for å motvirke at feilen oppstår.

– Seler er en annen ting det ofte finnes feil på, uten at man er klar over det. De er gjerne utsatt for mye støv, etsende stoffer og så videre, forteller Løining. Og de får gjerne rifter etter lang tids bruk. Dette sjekker vi nøye i Optimera/Montasjeutstyr ved årskontroll. Og husk: Det er ikke lov å skrive på seler!

Listen over utstyr som vi i Optimera/Montasjeutstyr kontrollerer er lang: Seler, forskjellige typer liner, karabinkroker, ulike typer fallblokker, festeslynger, ankerfester og annet avansert redningsutstyr, er blant utstyret vi kontrollerer.

Arbeidstilsynet er strengere enn før

– Den viktigste utviklingen nå er at arbeidstilsynet er mer ute på kontroller enn før, legger Løining til. Og de er strengere enn tidligere. De vil se kursbevisene. Har du ikke dette, må du legge ned arbeidet. Da får du ikke fortsette arbeidet før du har tatt kurset, eller en kollega som har kurs overtar. Fallkurs er ikke noe du får tatt på dagen, så her er det viktig å planlegge i god tid.

Kontroll av fallsikringsutstyr er nøyaktig arbeid

– At vi tilbyr sertifisering, er veldig viktig for kundene våre. De kan levere alt fallutstyret til oss og vi snur oss fort rundt om noe haster. Vi har alt på ett sted – butikk for kjøp av utstyr, verksted for årskontroll/sertifisering og lokaler for kurs. Dette er praktisk i arbeidshverdagen deres.

– Det er forresten veldig tidkrevende å kontrollere fallsikringsutstyr. For eksempel tar det lang tid å kontrollere en fallblokk med wire. Vi bruker spesialverktøy og dette krever nøyaktig arbeid. Seler tar kortere tid, men alt utstyr må ha kontrollmerke med måned og år, og så sørger vi for at du får årskontroll-papirene du trenger.

imageup2yi.pngOddvar Bærheim, Servicetekniker Verksted sjekker en sele nøye

 

Du kan enkelt levere ditt utstyr til et av våre verksteder

Prosessen med å både kjøpe, og få dine verktøy eller fallsikringsutstyr reparert og sertifisert, skal være enkel. Du kan levere inn utstyr på ditt lokale byggevarehus, også vi tar oss av resten.

Det er viktig å huske på at alt fallsikringsutstyr har datostempling fra produksjonsdato og har en varighet på 10 år.

I butikken har vi flinke, kompetente ansatte som hjelper deg raskt med å finne det du måtte trenge.

Kurs i fallsikring to ganger årlig

Med to kurs i fjor og et nytt i horisonten i midten av februar 2024, kan du som arbeider innen bygg, anlegg og entreprenørbransjen få et praktisk, komplett kurs.

Her lærer deltakerne om hvordan de bruker utstyret rett, i tillegg til ulike fallsikringsmetoder. Metoder på stilas, en i arbeid på tak, og lignende.

For mer informasjon og påmelding til kurs i 2024, kan du kontakte din lokale selger, eller henvende deg til din nærmeste Montasjeutstyrforhandler.

Råd til deg som bruker fallsikringsutstyr

Merk deg Løining sine verdifulle råd til deg som bruker fallsikringsutstyr:

Sjekk: Husk å alltid undersøke utstyret før bruk!
Riktig oppbevaring: Ha en bag eller kasse med gode forhold for lufting.
Jevnlig vedlikehold: Tørk alltid utstyret etter bruk i våte forhold.
Rengjøring: Spyl utstyret i lunkent vann hvis det blir skittent.
Årlig kontroll: Sjekk datostemplingen og kontroller utstyret grundig hvert år.
Dokumentasjon: Husk trygg oppbevaring for kvittering og årskontrollskjema.

Montasjeutstyr/Optimera er din pålitelige partner for fallsikringsbehov. Sikre din arbeidsplass og kunnskap – kom gjerne innom en av våre butikker for trygg og rask veiledning.