– Vi kan hjelpe deg å velge synlighetsklær i den beste klassen, sier Kjetil Grendahl , produktsjef for arbeidsklær og HMS i Optimera.
Det er ingen faste krav til bruk av synlighetsklær på en byggeplass, bare anbefalinger.
Nå som vi går inn i mørketiden, er det likevel viktig å sørge for at du blir sett. Mange av de alvorlige ulykkene på byggeplasser involverer arbeidstakere som blir påkjørt av tyngre maskiner fordi arbeidstaker ikke blir sett.
Skal du først være synlig, bør du sørge for at du bruker synlighetsklær som gjør deg så synlig som mulig.
– Ikke bare tenk jakke eller bukse. Med synlighet fra topp til tå vil du syns uavhengig hvor lyset treffer deg, også om du jobber i høyden, sier Kjetil Grendahl, produktsjef for arbeidsklær og HMS i Optimera.
Det er arbeidsgiver som har ansvaret for synlighetsklærne dine, og som bestemmer hvilken klasse du skal bruke.
Klærne skal være sertifisert i henhold til EU-standarden EN ISO 204071, og valget av disse bør være basert på en rekke forhold på byggeplassen, som oversiktlighet, hvor mye høydearbeid som foregår og hvilke kjøretøy som ferdes der.
Når man skal velge synlighetsplagg velger man blant tre forskjellige klasser som skiller hvor store flater med fluoriserende stoff og reflekser det er på klærne:
Klasse 1
Plaggene har selvlysende stoff på̊ minst 0,14 m2 og reflekser på minst 0,1 m2.
Klasse 2
Plagg med selvlysende stoff på minst 0,5 m2 og reflekser på minst 0,13 m2. Disse gir vesentlig bedre synlighet enn klasse 1, og Optimera/Montasjeutstyr anbefaler at alle minimum benytter klasse 2.
Klasse 3
Her utgjør det selvlysende stoffet minimum 0,8 m2, og refleksene 0,2 m2.
Det er dessuten et krav om at synlighetsklærne skal dekke torso, og ha både armer og lange bukseben. Refleksene skal gå rundt torso og arm eller ben, og må minimum være 50 mm brede.
Standarden stiller krav til at synlighetsklær må̊ være utformet på en ensartet måte.
Reflekser og fluoriserende materiale skal være likt fordelt foran og bak på plagget, med et maksimalt avvik på 10 %. Plaggene skal sikre synlighet både natt og dag og fra alle vinkler, også bakfra der du selv ikke kan orientere deg. Det fluoriserende tekstilet må̊ beholde de fluoriserende egenskapene også etter et visst antall vaskesykluser.
Et annet viktig punkt å tenke på er at logoer bør plasseres i henhold til Optimeras anbefalinger, og ikke dekker så mye av materialet at det går ut over sertifiseringen.
Grendahl trekker frem et anbefalt produkt: En Timbras klasse 2-bukse.
– Den er suveren! Den har full stretch, er teflonbehandlet, har avtakbare hengelommer og Timbras T-Guard-system. Dette gir optimal knebeskyttelse i henhold til EN 14404. Den er rett og slett en veldig god bukse, sier Gaalaas.
Prisen på denne buksen ligger på 1099,- hos Optimera/Montasjeutstyr, mens tilsvarende bukser ligger mellom 2400,- og 2800,-.